Ana içeriğe atla

Sapanca Ve Sapanca Gölü Efsanesi "Sabancı Baba"

Merhabalar

Hafta sonu günübirlik bir gezileri çok sevdiğimizden eşim, oğlum ve eşimin ailesiyle birlikte Sapanca tarafına bir gezi düzenlemiştik.
Bu gezinin ilk durağı Sapanca Gölüydü. Hava her ne kadar güneşli yüzünü bize pek göstermemiş olsa da, güzel bir gezi olduğunu söyleyebilirim. Bu gezi sırasında Sapanca Gölüne ait efsaneyi öğrenme fırsatım oldu ve sizlerle de paylaşmak istedim.


Çok eski yıllardan bir yıl, günlerden bir gün bir gezginin yolu düşer varlıklı bir köye. Öyle bir köy ki insanları çok zengin, bahçeleri verimli bir ağaç ormanı ortasında ihtişamlı ziynet, bugünkü gölün olduğu yerde adeta bir cennet. Gezgin gelmiştir uzun yoldan. Sunulsun ister köylülerden bir damla su, bir lokma ekmek. Ama şımartmıştır bu köyü zenginlik. Yoktur belki böyle bir niyet aslında. Basiret mi bağlanır? bilinmez böyle bir gayret için o anda. Efsane bu ya gönlü kırık ayrılır köyden gezgin. Rastlar az ileride bir çiftçiye tarlasında. Çiftçi sürmektedir sabanıyla toprağı. Bir yaz sıcağında, öküzleri pek bezgin. Selamlar gezgin çiftçiyi yine de neşeli. Çiftçinin ışıldar gözleri mola fırsatıdır. Bir erik ağacının gölgesinde, gezginle söyleşi. Çiftçi buyur ederken gezgini yemeğine az dereden, tepeden, topraktan, meyveden bahsederler. Gezgin köye sözü getirir ve dalından kiraz yerken biraz....

Başlar bir yandan çisentili bir yağmur. Çiftçi hak verir gezgine. Zenginlikten şaşırmış bir köydür köyü ve ne yazık ki yozlaşmıştır gurur. Ulu bir kişidir gezgin yine de düşünmek ister iyi ama hızlanan yağmur tedirgin eder onu ve seslendirir çiftçiye içindeki sezgiyi. Söyler çiftçiye, alsın öküzleri yürüsün tepelere nesi var neyi yoksa. Çünkü kötü şeyler olacak gibidir hızlanan yağmurla. 

Bir yandan sarsılmaktadır toprak, çakmaktadır göklerde şimşek ve toprağa inmektedir hışımla yıldırımlar. Telaşla tepelere yol alırken çiftçi düşünmektedir bu afet de neyin nesi? 

Epey süre çiftçi yol alır tepelere doğru. Göklerde şimşekler, adımlarda depremler. Vardığında en yücesine tepelerin sormak ister gezgine nedir bu afet? nedir bu evrenin gürültüsü derinden? ama ardından gelirken gezgin kaybolmuştur aniden!... Tepeden son bir kez bakmak ister terk ettiği köyüne. O da ne? Basmıştır sel suları mağrur köyünü hemen. Yol olmuştur meyve bahçeleri ve evler tamamen.

Yeni yazılarımda görüşünceye dek, sizlere Sapanca Gölünün kıyısında bir çay içmenizi tavsiye ediyorum.

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu günleriniz olsun.

Hoşçakalın.

Yorumlar

  1. Hatta dürbünle bakıldığında, gölün içerisinde sular altında kalan o köyün camisinin minaresini ucu gözüküyor demişlerdi. Ama ben kendim hiç görmedim. Doğru mudur, merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varsa da biz göremedik canım. Gittiğimiz gün çok sis vardı.

      Sil
  2. Çok etkileyici bir efsaneymiş. Bizimle paylaştığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir gezi olmus 😊

    YanıtlaSil
  4. Sakarya'da yaşıyorum fakat Sapancanın hikayesini bilmiyordum. Okuduğum iyi oldu artık biri sorduğunda söyleyebilirim. :)

    YanıtlaSil
  5. ay saol yaaaa öğrenmiş olduuk :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Kadir İnanır Kimdir?

 

Kolay Kredi Veren Bankalar

 

Ege Soley - Pazartesi Mektupları Kitap Alıntısı

 

25 Mart 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Aşkın Nur Yengi - Haberci

 

6 Mantı

 

Borsada Kredili İşlem Nedir?