Ana içeriğe atla

Meme Kanseri ve KKMM Nedir?

Merhabalar

Ekim ayı bitmeden sizlerle Ekim ayında farkındalık yaratılan bir etkinlikten bahsetmek istiyorum. 01-31 Ekim Meme Kanseri farkındalık ayı. 

Türk toplumu olarak maalesef bu tarz şeyleri konuşmakta çok zorlanıyoruz hatta konuşmuyoruz. Fakat atladığımız noktalardan biri kanserin erken teşhis ve tedavi edilmezse öldürücü olduğudur. Meme kanseri de bu kanser türlerinden olup, kadınlar arasında maalesef ki yaygın bir kanser türüdür.

Meme kanseri öykülerine baktığımızda; erken ilk adet yaşı, geç menapoz, çocuk emzirmeme ve obezite risk grubundadır. Bu risk faktörlerini tersine çevirecek erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhisin yanı sıra hayat yaşam standardını değiştirmek de kanserle mücadele de etkilidir. Erken teşhis taramalarla olduğu gibi KKMM (kendi kendine meme muayenesi) ile mümkündür. Her kadın KKMM yapmalıdır. Bunun için aşağıya nasıl ve ne şekilde yapıldığı ile ilgili resimler bırakıyorum. Konuyla ilgili ayrıntılı resimlerden destek alarak kendinizi muayene edebilirsiniz. Muayene esnasında hassasiyet, his, şişlik, sertlik ve çıkıntı olup olmadığı dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.

Meme sağlığına önem veren her kadın, 20 yaşından başlayarak, her ay adetin 8-12. günleri arasında ömür boyu devam ederek memelerini kontrol etmelidirler. Şayet her kontrolden farklı bir durum varsa hemen uzman bir doktora başvuru yapılmalı, gerekiyorsa mamografi çekilmelidir.

Meme kanseri belirtileri, nedenleri, korunma, tarama, taramanın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında kadınların bilgi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Erken teşhiste meme kanseri tedavisi yüzde yüz sağlanabilirken, ileri evrelerde maalesef bu oran düşmektedir ve ülkemizde çoğunlukla meme kanseri ileri evrelerde fark edilebilmektedir. İleri evrelerde cerrahi müdahale ve mücadele süreçleri daha sıkıntılı ve acı vericidir. (Kemoterapi, radyoterapi vb.) Geçirilen tedavi süreci neticesinde de kişinin yaşam kalitesi de maalesef düşmektedir.

Meme kanseri ile mücadele için KETEM'e ya da en yakın sağlık birimine müracaat edebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki, erken teşhis hayat kurtarır. Koruyucu cerrahiler ve meme onarımı ise hayata bağlar. Bu nedenle de 2004 yılından beri kadınların meme kanserinin erken teşhisinin öneminin ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı tüm dünyada ve Türkiye'de meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir. 

O zaman bu farkındalığa destek olmak için bizde yakamıza bir pembe kurdele iliştirelim ve meme kanserine destek olalım. Bu konuda herkesi uyaralım ve bilinçlendirelim.







Yeni yazılarımda görüşene dek, herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum. Rabbim sağlığımızı almasın.

Hoşçakalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Sait Faik Abasıyanık - Karlı Hava

22 Nisan 2024 Pazartesi Altın Fiyatları

 

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.

Nil Karaibrahimgil - Ben Aptal Mıyım?

 

Bugün 23 Nisan, Hep Neşeyle Doluyor İnsan

 

Radyo Tiyatrosu - Kaplumbağa Sever misiniz?

 

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Naime Özeren - 23 Nisan

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.