Ana içeriğe atla

Franz Kafka - Dönüşüm

Merhabalar

Bir sabah böcek olarak uyansaydınız ne yapardınız? Franz Kafka'nın dönüşüm kitabı aynen bu şekilde başlıyor. Gregor Samsa korkulu kabuslarından bir sabah böcek olarak uyanır ve bundan sonra da olaylar patlak vermeye başlar.
Franz Kafka'nın okuduğum ilk kitabı. Kafka'nın farklı bir yazım dili ve bakış açısı var. Kitabı okurken aslında toplum olarak iletişimsizliğimizi de görüyoruz. Nasıl konuşamadığımızı, nasıl olaylara sessiz kaldığımızı ve bize hazırlanan sonlara da bir o kadar seyirci olduğumuza ve boyun eğdiğimize şahit oluyoruz.

Franz Kafka bu eserini 1915 yazmış ve bu zamana kadar eseriyle ilgili bir çok tez yazılıp, yorum yapılmış. Kitabı beğenenler olduğu kadar beğenmeyenleri de çok ancak bu kitabı okurken somut olarak değil de, soyut olarak okumayı denersek sanırım kendimize bir şeyler katmış oluruz. Üzerinde bu kadar çok yazılıp, çizilip, konuşulan eserle ilgili insanlar fikir ayrılığına düşse de kendini vererek okunduğunda çok şeyler katan bir kitap. Hele ki sonunda ailenin hiçbir şekilde tepki vermemesi, hayatlarına kaldıkları yerden devam etmeleri de aslında toplum olarak ne kadar sürü psikolojisinde, ne kadar tepkisiz kaldığımızın da açık bir kanıtı. 

Kitapla ilgili olarak Franz Kafka'nın kendi hayatından esinlenerek yazdığıyla ilgili söylemlerde var ancak ne kadar doğrudur bilemiyorum. 

Kitabı okumak için sakin bir mekan ve sakin bir kafaya ihtiyacınız olacak. Zira kendinizi vererek okumak, Gregor Samsa'nın yaşadıklarını anlamanıza ve hissetmenize yardımcı olacaktır. Franz Kafka'nın Milena'ya Mektuplar ve Dava kitaplarını da kısa sürede okumayı planlıyorum.

Hepinize mutlu bir gün olsun. Yeni yazılarımda görüşmek üzere.Okumaya devam.

Hoşçakalın.

Tanıtım Bülteninden

Gregor Samsa, bir sabah, huzursuz edici rüyalarından uyandığında, devasa bir böceğe dönüşmüş olarak kendini yatağında buldu. Bir zırh kadar sert sırtının üzerine uzanmış, öylece duruyordu. Kafasını biraz kaldırıp baktığında, kahverengi bir kubbeyi andıran, boğum boğum olmuş ve tıpkı sırtı gibi sertleşmiş karnını gördü.
Üzerindeki battaniye ha düşmüş ha düşecek gibiydi.
Devasa vücuduyla kıyaslandığında acınacak derecede ince olan çok sayıda bacak, gözlerinin önünde umutsuzca çırpınıyordu.
Bakışlarını pencere yönüne çevirdi. Kasvetli hava(metal pencere pervazına çarpan yağmur damlalarının sesini duyabiliyordu) Gregor’u melankolik bir ruh hali içerisine sokmuştu. “Neden uyumaya devam edip tüm bu saçmalığa bir son vermiyorum,” diye düşündü. Ama bu son derece mantıksız bir düşünceydi, zira o, hep sağ yanının üstünde uyurdu ve içerisinde bulunduğu durum göz önüne alınacak olursa, kendini döndürebilmesi pek mümkün gözükmüyordu.
Sağa dönmeyi ne kadar denerse denesin kendini hep aynı sırtüstü pozisyonda buluyordu. Herhalde gözlerini kapayıp (böylece kımıl kımıl hareket eden bacaklarını görmek zorunda kalmayacaktı) yüz kere denemiş olmalıydı. Ve yan tarafında daha önce hiç hissetmediği hafif bir sızı hissettiğinde daha fazla denememeye karar verdi.

Basım Yılı : 2015

Sayfa Sayısı : 88

Panama Yayıncılık

Yorumlar

  1. Beni de; Kitabı beğenmeyenler de var kısmına sayın gitsin... Bir kez başlamıştım fakat sıkılıp bırakmıştım... Sonra kafka'dan bir kitap okumuş olmak için yeniden başladım ve bitirdim... Sizin gibi benim de okuduğum ilk kitabı kafka'nın... selamlar...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tüm Zamanların En Güzel Kadını : Prenses Fevziye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan, Mısır'ın ilk kralı Fuad'ın kızı; yine Mısır'ın son kralı Faruk'un kız kardeşiydi Prenses Fevziye.

Beyza Alkoç - 3391 Kilometre

Merhabalar Beyza Alkoç'un 3391 kilometre kitabını ilk çıktığı zaman görmüştüm ama açıkçası almakla almamak arasında kalmıştım. Kitap hediyeleşme etkinliği sayesinde okuma fırsatı bulduğum kitaba tek kelimeyle bayıldım. 

Zeynep Sahra - Elmalı Turta

Merhabalar Zeynep Sahra'nın Ayçöreği hikayesi Elmalı Turta ile son sürat devam ediyor. Öncelikle yeniden belirtmek istiyorum bu kitap Ayçöreğinin devam kitabı. Yani öncelikle Ayçöreğini okumalısınız.

Poy Baharatı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

  Merhabalar Baharat kullanmayı sever misiniz?

Smilodon (Kılıç Dişli Kaplan) Hakkında Bilinmeyenler

Herkese Merhaba  Bugün sizlere Smilodon'dan (Kılıç Dişli Kaplan) bahsedeceğim. 

Fatih Murat Arsal - Ödünç Aşk

Merhabalar Fatih Murat Arsal'ın kalemini sevdiğimi bilmeyen kalmadı sanırım.

Gabriel Garcia Marquez - Ağustosta Görüşürüz

 

Yeşil Yol

 

Samed Behrengi - Bir Şeftali Bin Şeftali

Herkese merhaba Kısa zaman önce bitirdiğim bir kitap Bir Şeftali,Bin Şeftali. Bir gün annesinin dalında büyümekte olan bir şeftalinin hikayesi bu. Bu şeftali büyüyünce sahibi tarafından köye satılmaya götürülür.

Cahit Sıtkı Tarancı - Kırık Bir Aşk Hikayesi

Cahit Sıtkı Tarancı'nın meşhur bir şiiri var, " Abbas" adında.